West-Europa kiest voor
softwareontwikkeling Moldavië

De digitale transformatie heeft landen in West-Europa ertoe aangezet om op zoek te gaan naar grotere pools van beschikbare talenten op het gebied van softwareontwikkeling en hierbij wordt steeds vaker het nearshoring-model overwogen. Volgens marktanalistenbureau Gartner zullen de IT-uitgaven in Europa in 2024 naar verwachting met 9% stijgen, waarbij software naar verwachting met 14,5% zal stijgen en IT-diensten met 11,8%.

Dezelfde bron stelt ook dat het gebrek aan technisch talent in de regio één van de belangrijkste uitdagingen voor de groeiende vraag naar IT-diensten is. Lokale technologieleveranciers en serviceproviders zijn een goede strategie om het tekort aan professionals op te vullen en de strategische doelen van een onderneming te bereiken. Kiezen voor nearshoring heeft voor bedrijven echter zo zijn eigen voordelen, waaronder een grotere beschikbaarheid van vaardigheden, kosten- en tijdefficiëntie en teams met een grotere expertise in verschillende sectoren.

De verborgen parel onder de bestemmingen voor nearshoring voor West-Europese landen is Moldavië, een digitale hub met een bloeiende IT-industrie. Zijn geografische ligging en tijdzone, de universitair opgeleide talenten met uitstekende vaardigheden, de dynamische Engelssprekende IT-community en de nauwe culturele nabijheid tot West-Europa zijn slechts enkele van de voordelen, die het voor bedrijven uit de regio kan opleveren. Bovendien is het geen toeval dat de IT-industrie van dit land een groot aantal bedrijven met buitenlandse investeringen telt.

Buitenlandse investeerders in de Moldavische IT-industrie – een overzicht 

Moldova IT Park (MITP), opgericht in 2018, is het eerste e-park in Europa met als doel om een vriendelijk ecosysteem te creëren voor de ontwikkeling van de IT-industrie. Een lagere belastingdruk (uniek in de wereld), vereenvoudigde visumprocedures, flexibele werkhubs of -zones waar dan ook in Moldavië zijn slechts enkele van de voordelen die aan de inwoners van MITP worden geboden, waardoor het land voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk is.

Van de 1.544 actieve ingezetenen van MITP in 2023 zijn 15% bedrijven met buitenlandse investeringen (wat neerkomt op 228 ingezetenen) – een groei van 9% ten opzichte van 2022. Aan het einde van 2022 waren de landen met het grootste aantal bedrijven, die een ingezetene van MITP waren, de VS (36), Roemenië (29), Duitsland (22) en het Verenigd Koninkrijk (17). Bovendien wordt 50% van de omzet van MITP door deze bedrijven gegenereerd en zijn ze ook nog eens goed voor 40% van het totale aantal werknemers (meer dan 19.700 professionals), die op het park werkzaam zijn 

https://isd-soft.com/wp-content/uploads/2023/12/MicrosoftTeams-image-25.png
https://isd-soft.com/wp-content/uploads/2023/12/MicrosoftTeams-image-23.png

Een bijkomend essentieel voordeel dat Moldavië voor buitenlandse investeerders op de kaart zet, is de grote mate van culturele compatibiliteit, die de lokale IT-professionals met hun collega’s uit het buitenland delen. Dit laatste geldt vooral voor professionals uit West-Europese landen. Je kunt in dit onderzoek meer lezen over de gemeenschappelijke culturele compatibiliteitspatronen.

Bovendien waren in 2022 de IT-diensten goed voor 20,8% (471,75 miljoen dollar) van de totale dienstenexport van de Republiek Moldavië. Tegelijkertijd laten de gegevens van 2021 ook zien dat de belangrijkste begunstigden van de IT-diensten voor softwareontwikkelingsbedrijven uit Moldavië zich binnen de Europese Unie bevinden. De top 5 bestemmingen zijn Roemenië, Duitsland, Nederland, Italië en Cyprus. Ze worden gevolgd door landen die niet tot de Europese Unie behoren, waarbij de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland de top-3 posities innemen.

De IT-community – een dynamisch en proactief ecosysteem

MITP en de grote pool van IT-experts zijn slechts enkele van de factoren, die Moldavië tot een aantrekkelijke bestemming voor bedrijven uit West-Europa maken. In feite is de IT-community van het land een dynamisch en proactief ecosysteem, waar de bijdragen van internationale figuren uit de techwereld steeds prominenter worden.

Jaarlijks trekken evenementen zoals de Moldova Developer Conference, de Product Management Conference, de Product Design Conference, de Tech Women Summit, verschillende trainingen en hackathons opmerkelijke massa’s IT-professionals aan in Tekwill, de belangrijkste locatie in het land waar de IT-community samenkomt om contacten te leggen en ideeën uit te wisselen.

De toegenomen aanwezigheid van wereldberoemde IT-pioniers als sprekers op deze evenementen bewijst de bloeiende belangstelling en de aandacht, die Moldavië de afgelopen jaren heeft gekregen.

ISD – de langetermijnpartner voor jouw softwareprojecten

ISD is een softwareontwikkelaar met een kantoor in Nederland en een ontwikkelcentrum in Moldavië. Het bedrijf begon in 2008 zijn reis als Java-ontwikkelingsbedrijf met een focus op intralogistiek.

In de loop der tijd heeft ISD zijn capaciteiten uitgebreid en met behulp van Java en andere technologieën, zoals .NET, Phyton en JavaScript, projecten in diverse sectoren ontwikkeld zoals bijvoorbeeld de farmaceutische industrie, de e-commerce, de auto-industrie, de verzekeringssector etc. De klanten van ISD bevinden zich over de hele wereld: Nederland, Duitsland, België, Slowakije, Turkije, de Verenigde Staten en Australië.

Als je ook van plan bent om een softwareproduct te bouwen, dan is ISD de juiste partner voor de lange termijn. Laat een berichtje achter en onze experts nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

https://isd-soft.com/wp-content/uploads/2022/08/whitelogo150.png
Connect with us
De Amfoor 15, 5807 GW Venray-Oostrum, The Netherlands
+31 6 212 94 116
info@isd-soft.com
Bulgara Street 33/1, Chisinau MD-2001, Moldova
+ 373 22 996 170

Copyright ©2024, ISD. All rights reserved | Cookies Policy | Privacy Policy

De Nederlandse pagina’s zijn vertaald met behulp van een AI-applicatie.